wyprowadzenie wzoru na odleglosc miedzy prostymi row

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wojtas2323
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 26 maja 2008, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot

wyprowadzenie wzoru na odleglosc miedzy prostymi row

Post autor: wojtas2323 »

Czy może ktoś pomóc w wyprowadzeniu wzoru na odległość miedzy prostymi równoległymi w przestrzeni? Chodzi o ten wzór \(\displaystyle{ d=\frac{\vec{V} \times \vec{P_{1}P_{2}}}{|\vec{V}|}}\) , gdzie \(\displaystyle{ \vec{V}}\) jest wektorem kierunkowym prostych a wektor \(\displaystyle{ P_{1}P_{2}}\) jest wektorem łączącym punkty leżące na tych prostych.
Dziekuje z góry
Ostatnio zmieniony 26 sie 2010, o 11:08 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Twierdzenie Banacha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 kwie 2009, o 14:16
Płeć: Kobieta

wyprowadzenie wzoru na odleglosc miedzy prostymi row

Post autor: Twierdzenie Banacha »

Oj Wojtek Wojtek, widzę, że masz wielką chęć na 3 punkciki. Strzeż się ;> nie wiadomo, czy profesor K. nie wpada sobie na to forum w ramach popołudniowej rozrywki.
Do prośby się przyłączam oczywiście ;]
metamatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 26 lip 2004, o 02:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

wyprowadzenie wzoru na odleglosc miedzy prostymi row

Post autor: metamatyk »

Niech dane będą dwa punkty na tych prostych \(\displaystyle{ P_{1}+t\vec{v}, P_{2}+s\vec{v}}\)
Dalej, niech f, będzie oznaczać odległości pomiędzy dwoma tymi punktami
\(\displaystyle{ f(t,s)=\sqrt{\big<(P_{1}-P_{2})+(t-s)\vec{v},(P_{1}-P_{2})+(t-s)\vec{v}\big>}}\)

Wystarczy zminimalizować \(\displaystyle{ f}\) .

Po drodze trzeba skorzystać ze wzoru Lagrange'a
\(\displaystyle{ |\vec{a}|^2|\vec{b}|^2-<\vec{a},\vec{b}>=|\vec{a}\times\vec{b}|^2}\)
TlustaTeta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 cze 2013, o 22:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

wyprowadzenie wzoru na odleglosc miedzy prostymi row

Post autor: TlustaTeta »

Ja dochodzę do pewnego momentu i nie wiem co dalej ;/ Mianowicie - oznaczę sobie punkty na tych prostych \(\displaystyle{ p = P_{1}+t\vec{v} , q=P_{2}+t\vec{v}}\) . Jeżeli \(\displaystyle{ \vec{v}}\) prostopadłe do \(\displaystyle{ \vec{pq}}\) to \(\displaystyle{ \vec{pq}}\) =minimum odległości prostych.
Liczę\(\displaystyle{ |\vec{pg}|^2=|\vec{P_{1}P_{2}}|^2+2(\vec{P_{1}P_{2}})\vec{v}(t-s)+\vec{v}^2(s^2-2st+t^2)}\)
Następnie liczę pochodne cząstkowe po t i s i przyrównuję do zera przez co otrzymuję układ równań.
i mam:
\(\displaystyle{ -2\vec{P_{1}P_{2}}\vec{v}-2s\vec{v}^2+2t\vec{v}^2=0}\)
\(\displaystyle{ 2\vec{P_{1}P_{2}}\vec{v}-2t\vec{v}^2+2s\vec{v}^2=0}\)
Wyciągam \(\displaystyle{ \vec{v}}\) przez nawias i wychodzi, że \(\displaystyle{ \vec{v}}\) prostopadłe do \(\displaystyle{ \vec{pq}}\)

i dalej nie bardzo wiem co zrobić ;/
ODPOWIEDZ