hej mam zadanko tak na szybko
a) tworzaca stozka o dlugosci 6pierwiastow z 6 jest nachylona do podstawy pod katem 45 stopni oblicz objetosc.
b) tworzaca stozka ma 20 a kat rozwarcia stozka ma miare 120 stopni . oblicz objetosc
2. objetosc stozka o wysokosci 10 cm wynosi 120 pi cm szesciennych
a) oblicz dl. promienia podstawy
b) jaka dl. ma tworzaca tego stozka ?
objetosc stozka ze stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 mar 2009, o 13:32
- Płeć: Kobieta
- Patryczek1291
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 16 mar 2009, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 4 razy
objetosc stozka ze stopni
Rysunki do zadań:
a) Skoro tworząca jest nachylona pod kątem \(\displaystyle{ 45}\) to wysokość i promień podstawy tej bryły to boki kwadratu o przekątnej: \(\displaystyle{ 6 \sqrt{6}}\)
b)Tak ja na rysunku. Dane obliczysz z własności trójkąta 30,60,90.
Zadania drugiego nie rozumiem - napisz treść jeszcze raz.
a) Skoro tworząca jest nachylona pod kątem \(\displaystyle{ 45}\) to wysokość i promień podstawy tej bryły to boki kwadratu o przekątnej: \(\displaystyle{ 6 \sqrt{6}}\)
b)Tak ja na rysunku. Dane obliczysz z własności trójkąta 30,60,90.
Zadania drugiego nie rozumiem - napisz treść jeszcze raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 mar 2009, o 13:32
- Płeć: Kobieta
objetosc stozka ze stopni
2. objetosc stozka o wysokosci 10 cm, wynosi 120 pi cm szesciennych
a) oblicz dl. promienia podstawy
b) jaka dl. ma tworzaca tego stozka ?
a) oblicz dl. promienia podstawy
b) jaka dl. ma tworzaca tego stozka ?
- Patryczek1291
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 16 mar 2009, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 4 razy
objetosc stozka ze stopni
Zadanie 2.
a) wzór na powierzchnię \(\displaystyle{ V=\frac{r ^{2}*h * \pi}{3}}\) - przekształć to i wyznacz \(\displaystyle{ r}\)
b) Skoro masz już wysokość i promień to tworzącą wyliczysz z twierdzenia Pitagorasa.
a) wzór na powierzchnię \(\displaystyle{ V=\frac{r ^{2}*h * \pi}{3}}\) - przekształć to i wyznacz \(\displaystyle{ r}\)
b) Skoro masz już wysokość i promień to tworzącą wyliczysz z twierdzenia Pitagorasa.