Dane są wektory \(\displaystyle{ \vec{a} = [2 ;−3], \; \vec{b} = [1 ; 2], \; \vec{c} = [9 ; 4]}\) .Dla jakich wartości parametrów m i n spełniona jest równość
\(\displaystyle{ \vec{c} =m \cdot \vec{a} + n \cdot \vec{b}}\) ?
Równość wektorów, parametry
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Równość wektorów, parametry
\(\displaystyle{ \begin{cases} 9=2m+n \\ 4=-3m+2n \end{cases}}\)
Wyjdzie:
\(\displaystyle{ m=2 \wedge n=5}\)
Wyjdzie:
\(\displaystyle{ m=2 \wedge n=5}\)
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2009, o 17:25 przez Artist, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Równość wektorów, parametry
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2m+n=9 \\ -3m+2n=4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m=2 \\ n=5 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 2\vec{a}+5\vec{b} = \vec{c}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m=2 \\ n=5 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 2\vec{a}+5\vec{b} = \vec{c}}\)