witam wszystkich i prosze o pomoc w rozwiazaniu zadan
1. rozwiaz rownania
a) \(\displaystyle{ x^3-2x^2-9x+18=0}\)
b) \(\displaystyle{ x^3+3x^2-4x=0}\)
2, naszkicuj wykres funkcji
\(\displaystyle{ y=\frac{-3}{x+2}+1}\)
i odczytaj własności (dziedzina, zbiór wartości, równania asymptot, rozwiązania nierówności f(x)>0)
rozwiaz rownania i naszkicuj wykres
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 kwie 2009, o 21:19
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
rozwiaz rownania i naszkicuj wykres
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2009, o 17:07 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu. Zapraszam do przeczytania instrukcji LaTeX-a.
Powód: Poprawa zapisu. Zapraszam do przeczytania instrukcji LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
rozwiaz rownania i naszkicuj wykres
1a.
\(\displaystyle{ x^3-2x^2-9x+18=0 \\ x^2(x-2)-9(x-2)=0 \\ (x-2)(x^2-9)=0 \\ (x-2)(x-3)(x+3)=0 \\ x=2 \vee x=3 \vee x=-3}\)-- 5 kwietnia 2009, 16:51 --1b.
\(\displaystyle{ x^3+3x^2-4x=0 \\ x(x^2+3x-4)=0 \\ \Delta=25 \Rightarrow \sqrt{\Delta}=5 \\ x=0 \vee x= \frac{-3-5}{2}=-4 \vee x= \frac{-3+5}{2}=1}\)
\(\displaystyle{ x^3-2x^2-9x+18=0 \\ x^2(x-2)-9(x-2)=0 \\ (x-2)(x^2-9)=0 \\ (x-2)(x-3)(x+3)=0 \\ x=2 \vee x=3 \vee x=-3}\)-- 5 kwietnia 2009, 16:51 --1b.
\(\displaystyle{ x^3+3x^2-4x=0 \\ x(x^2+3x-4)=0 \\ \Delta=25 \Rightarrow \sqrt{\Delta}=5 \\ x=0 \vee x= \frac{-3-5}{2}=-4 \vee x= \frac{-3+5}{2}=1}\)