1. Wyprowadź równanie okręgu opisanego na trójkącie , gdzie .
Jaką częścią pola koła ograniczonego tym okręgiem stanowi pole trójkąta ?
2. Wiadomo, że odległość zmiennego punktu P(x,y) od punktu A(3,0) jest dwukrotnie większa od odległości punktu P(x,y) od punktu B(-3,0)
Wyznacz warunek, którym powiązane są współrzędne punktów P(x,y).
Jaką krzywą tworzy zbiór punktów o wyznaczonym równaniu?
Wykonaj rysunek.
3. Oblicz pole koła wpisanego w romb będący wykresem nierówności: \(\displaystyle{ |x+2|+|3y| \leq 3}\)
Sporządź rysunek
4. Napisz równanie symetralnej wspólnej cięciwy okręgów o równaniach:
\(\displaystyle{ o1: x^2+y^2+8x-4y+4=0, \ o2: x^2 +y^2-2x-6y+1=0}\)
Jak uzasadniasz to, że zbiór o1 cap o2 jest dwuelementowy?
To są 3 zadanka, które muszę rozwiązać i to jak najszybciej, będę bardzoo wdzięczna za pomoc;)
Temat przeniosłem w odpowiednie dla niego miejsce. Zapoznaj się z regułami zapisywania wyrażeń matematycznych, popraw pierwsze zadanie, bo czegoś tam brakuje.
Zapis tym razem Ci poprawiam.
Jeśli chcesz uzyskać skuteczną pomoc, to napisz, co sprawia Ci problem w tych zadaniach, a wtedy ktoś z uśmiechem na ustach rozwieje Twe wątpliwości.
Rogal
Geometria analityczna...
Geometria analityczna...
Też proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań. Zrobiłam już 1. W drugim wyszło mi coś takiego
y=\(\displaystyle{ sqrt{ -x-5^{2} +34}[}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ y=- \sqrt{ -(x-5)^{2}+34}}\). Ale to jest źle. Podobno "przekombinowałam". W trzecim będę wdzięczna jeżeli ktoś mi poda tylko wierzchołki funkcji jakie wyjdą z przekształceń( wierzchołki rombu).
y=\(\displaystyle{ sqrt{ -x-5^{2} +34}[}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ y=- \sqrt{ -(x-5)^{2}+34}}\). Ale to jest źle. Podobno "przekombinowałam". W trzecim będę wdzięczna jeżeli ktoś mi poda tylko wierzchołki funkcji jakie wyjdą z przekształceń( wierzchołki rombu).