symetralna BC
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
symetralna BC
Dany jest \(\displaystyle{ C=(2,3)}\), prosta \(\displaystyle{ y=2x-8}\), symetralna \(\displaystyle{ \overline{BC}}\). Wyznacz współrzędne \(\displaystyle{ B}\). Wykonaj obliczenia. Bardzo proszę o rozwiązanie. Tylko proszę o dokładne wytłumaczenie, ponieważ g. analitycznej nie mogę zrozumieć.
symetralna BC
prosta y=2x-8 to symetralna BC dlatego jest do niego prostopadła, piszemy równanie prostej przechodzącej przez C i prostopadłej do l:y=2x-8.
y=-0,5x+b
3=-0,5*2+b
b=4
k:y=-0,5x+4.
punkt S jest punktem przecięcia prostych k i l czyli środkiem odcinka BC
2x-8=-0,5x+4
x=4,8 y=1,6 S(4,8;1,6)
S[(XC+XB)/2;(YC+YB)/2]]
B(7,6;0,2)
y=-0,5x+b
3=-0,5*2+b
b=4
k:y=-0,5x+4.
punkt S jest punktem przecięcia prostych k i l czyli środkiem odcinka BC
2x-8=-0,5x+4
x=4,8 y=1,6 S(4,8;1,6)
S[(XC+XB)/2;(YC+YB)/2]]
B(7,6;0,2)
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
symetralna BC
Szukasz prostej prostopadłej i przechodzącej przez punkt C.
Wektor kierunkowy szukanej prostej to \(\displaystyle{ \vec{v}=[-2,1]}\).
\(\displaystyle{ -2y=x+b \Rightarrow -2*3=2+b \Rightarrow b=-8}\)
Ta prosta to \(\displaystyle{ y= -\frac{1}{2}x+4}\)
Teraz odbijasz punkt C w prostej:
\(\displaystyle{ X=\begin{cases} y=2x-8 \\ y= -\frac{1}{2}x+4 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} x=4,8 \\y=1,6 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \vec{CX}=\vec{XB} \Rightarrow B=(7,6;2,3)}\)
Wektor kierunkowy szukanej prostej to \(\displaystyle{ \vec{v}=[-2,1]}\).
\(\displaystyle{ -2y=x+b \Rightarrow -2*3=2+b \Rightarrow b=-8}\)
Ta prosta to \(\displaystyle{ y= -\frac{1}{2}x+4}\)
Teraz odbijasz punkt C w prostej:
\(\displaystyle{ X=\begin{cases} y=2x-8 \\ y= -\frac{1}{2}x+4 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} x=4,8 \\y=1,6 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \vec{CX}=\vec{XB} \Rightarrow B=(7,6;2,3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
symetralna BC
tak, ale napisałaś, że B=(7,6;2,3)??-- 4 kwi 2009, o 14:33 --czyli teraz mam dodać x-y i podzielić przez 2 i dodać yki i podzielić przez 2??
symetralna BC
tylko że \(\displaystyle{ B(7 \frac{6}{10} ;2 \frac{3}{10} )}\) nie należy do prostej \(\displaystyle{ y= - \frac{1}{2}x+4}\) dlatego to nie możę być ten punkt
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
symetralna BC
mam jeszcze jedno pytanko, mając punkt S ( 4,8;1,6), jak obliczyliście współrzędne punktu B??? tylko jakby ktoś mi mógł to rozpisać, bo próbowałam i mi nie wychodzi tyle ile ma wyjść-- 6 kwi 2009, o 01:09 --jednak już doszłam do tego skąd to sie wzieło:))
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
symetralna BC
Można to robić różnie ale pewnie doszedłeś do tego jak policzyć środek odcinka w układzie współrzędnym:
\(\displaystyle{ S= \frac{B+C}{2}}\)
\(\displaystyle{ S= \frac{B+C}{2}}\)