wyznacz współrzędne B

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ania555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy

wyznacz współrzędne B

Post autor: ania555 »

Dany jest C=(2,3), prosta y=2x-8, symetralna BC(nad BC jest kreska). Wyznacz współrzędne B. Wykonaj obliczenia. Bardzo prosze o rozwiązanie.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

wyznacz współrzędne B

Post autor: klaustrofob »

przez C prowadzisz prostopadłą do danej prostej, ma ona równanie (y-3)=-1/2*(x-2) czyli y=-x/2+4. znajdujesz punkt przecięcia z daną: 2x-8=-x/2+4 tzn. 5/2*x=12 czyli x=24/5 i y=8/5. ten punkt jest środkiem odcinka BC. ze wzoru na środek: 24/5=(2+x)/2 tzn. 24/5=1+x/2 czyli x=38/5 i podobnie 8/5=(3+y)/2 tzn. y=1/5. B=(38/5, 1/5)
ODPOWIEDZ