Wierzchołek trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
AZS06
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 353
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stąd :)
Podziękował: 125 razy
Pomógł: 19 razy

Wierzchołek trójkąta

Post autor: AZS06 »

W trójkącie ABC o wierzchołkach A=(-1,0) i B= (2,2) dane są długości boków: |AC| = 5, |BC| = 2. Oblicz współrzędne wierzchołka C

Czy jedną z metod, jest taki o to układ równań ?
\(\displaystyle{ \begin{cases} 25= (x+1)^2 + y^2 \\ 4 = (x-2)^2 + (y-2)^2 \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Wierzchołek trójkąta

Post autor: kolanko »

Czy jedną z metod, jest taki o to układ równań ?

tak. oczywiscie.
ODPOWIEDZ