wyznacz wspolrzedne srodka i prominia okrregu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kasienka.g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 kwie 2009, o 21:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

wyznacz wspolrzedne srodka i prominia okrregu

Post autor: kasienka.g »

wyznacz wspolrzedne srodka i prominia okrregu
\(\displaystyle{ x^{2} +y ^{2} +10x+2y+25=0}\)

...prosze o pomoc
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

wyznacz wspolrzedne srodka i prominia okrregu

Post autor: JankoS »

Pierwszy zapis jest prawie poprawny, a byłby takim, gdyby na początku i na końcu byly "texy" , ten na końcu z "/".
Równanie \(\displaystyle{ x^{2} +y ^{2} +10x+2y+25=0}\) jest równanoem ogólnym okręgu i są wzory na wyznaczanie z nich współrzędnych środka i długości promienia. Ja ich nie pamiętam dlatego sprowadzę powyższe równanie do postaci kanonicznej \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2,}\) gdzie (a, b) środek okręgu o promieniu r.
\(\displaystyle{ x^{2} +y ^{2} +10x+2y+25=0 \Leftrightarrow x^2+2 \cdot 5 \cdot x+5^2-25+y^2+2 \cdot 1 \cdot y+1^2-1+25=(x+5)^2+(y+1)^2-1=0 \Leftrightarrow (x+5)^2+(y+1)^2=1.}\)
Okrąg ma środek(-5, -1) i promień długości 1.
kasienka.g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 kwie 2009, o 21:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

wyznacz wspolrzedne srodka i prominia okrregu

Post autor: kasienka.g »

ok wielkie dzieki ;**
ODPOWIEDZ