Jak obliczyć punkt C(trójkąt prostokątny).

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

Jak obliczyć punkt C(trójkąt prostokątny).

Post autor: robert179 »

Punkty A=(7,8) i B=(-1,2) są wierzchołkami trójkąta ABC, w którym kat BCA=90. wyznacz współrzędne wierzchołka C, wiedząc, że leży on na osi OX.

Ps: prosiłbym o udzielenie konkretnej wskazówki, nie chce aby ktos za mnie rozwiązał zadanie(jakaś satysfakcja musi być). Jak będe miał problemy to bede pisał. Z góry dziękuje.

Wątek przenoszę - tu chyba nieco bardziej pasuje - DEXiu
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

Jak obliczyć punkt C(trójkąt prostokątny).

Post autor: DEXiu »

Skorzystaj z tego, że AB jest średnicą okręgu opisanego na tym trójkącie (jako przeciwprostokątna tr. prost. - to chyba oczywiste). Środek tego okręgu leży w połowie AB, promień chyba też już policzysz. Machnij sobie równanie tego okręgu i przyrównaj jedną ze współrzędnych (nie podpowiem którą ) do 0. Rozwiązaniem będzie druga współrzędna szukanego punktu C.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Jak obliczyć punkt C(trójkąt prostokątny).

Post autor: Tristan »

Można też inaczej. Wiemy, że \(\displaystyle{ C=(x_{c},0)}\) więc \(\displaystyle{ \vec{BC}=[x_{c} +1, -2], \vec AC=[x_{c}-7, -8]}\). Teraz korzystasz w iloczynu skalarnego wektorów, a dokładnie z warunku, kiedy dwa niezereowe wektory są prostopadłe .
ODPOWIEDZ