Równanie osi symetrii trazpezu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
michald86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 mar 2009, o 19:15
Płeć: Mężczyzna

Równanie osi symetrii trazpezu

Post autor: michald86 »

Wierzchołkami trapezu o podstawach AB i CD są punkty A.B.C.D takie, że:
A=(-1,4) B=(5,-2) C=(7,3), D=(4,6).

a) Wykaż, że trapez jest równoramienny - To zrobiłem ze wzory na odległość między punktami
b) Napisz równanie osi symetrii trapezu - JAK TO ZROBIĆ?
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Równanie osi symetrii trazpezu

Post autor: Natasha »

Ja bym najpierw policzyła środki odcinków \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ DC}\), następnie równanie prostej przechodzącej przez te dwa punkty.
Awatar użytkownika
rozkminiacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 36 razy

Równanie osi symetrii trazpezu

Post autor: rozkminiacz »

a) dlugosci ramion musza byc takie same
b) tak jak Natasha napisala srodki ramion i prosta przechodzaca przez te punkty
ODPOWIEDZ