Okrag o srodku O jest styczny do prostej l, a okrag o srodku w pkt. S jest styczny do prostej K. Okresl wzajemne polozenie tych okregow
l:y=x+5, O(0,1), k:y=x-4, S(0,0)
I aby to obliczyc potrzeba wyznaczyc promienie tych okregow. A jakos mi nie wychodzi obliczyc pkt wspolny prostej i okregu.
okrag i styczna
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 26 gru 2008, o 13:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Debica / Krakow
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 23 razy
okrag i styczna
aby wyzbaczyc promienie tych okregow wystarczy skorzystac ze wzoru na odleglosc \(\displaystyle{ d}\) punktu \(\displaystyle{ P(x,y)}\) od prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\) :
\(\displaystyle{ d=\frac{\left | Ax+By+C \right |}{ \sqrt{A^2+B^2}}}\)
i tak licząc pierwszy promień liczymy odleglosc punktu \(\displaystyle{ S_O=(0,1)}\)od prostej \(\displaystyle{ x-y+5=0}\) , która mi wyszła \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} =r}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{\left | Ax+By+C \right |}{ \sqrt{A^2+B^2}}}\)
i tak licząc pierwszy promień liczymy odleglosc punktu \(\displaystyle{ S_O=(0,1)}\)od prostej \(\displaystyle{ x-y+5=0}\) , która mi wyszła \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} =r}\)