Zbadaj dla jakich wartości parametru a, b równanie jest równaniem okręgu:
\(\displaystyle{ ax ^{2} +y ^{2}-10x +22y+a+29b=0}\)
parametry a,b dla których równanie jest r. okręgu
- południowalolka
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 23 razy
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
parametry a,b dla których równanie jest r. okręgu
a=1 - na mocy równania ogólnego. dalej
\(\displaystyle{ x^2+y^2-10x+22y+1+29b=0\iff (x-5)^2+(y+11)^2=-29b-1+121+25=145-29b}\)
prawa strona musi być >0, więc b<5.
\(\displaystyle{ x^2+y^2-10x+22y+1+29b=0\iff (x-5)^2+(y+11)^2=-29b-1+121+25=145-29b}\)
prawa strona musi być >0, więc b<5.