potrzebuję wsparcia w określeniu środka i promienia okręgów:
\(\displaystyle{ x^{2} +y^{2} - 10x+4y+20=0
x^{2} +y^{2} +6x +2y = 0}\)
wiem, że chodzi o wzór
\(\displaystyle{ x^{2} +y^{2}- 2ax -2by+ c^{2} = 0}\)
ale od tej nauki dostałam zaćmienia i nie potrafię tego dalej poprowadzić ;[
pomóżcie potrzebującej
środek i promień okręgu
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
środek i promień okręgu
\(\displaystyle{ x^{2} +y^{2} - 10x+4y+20=0\\
x^2-10x+25+y^2+4y+4-9=-\\
(x-5)^2+(x+2)^2=3^2\\ \\
x^{2} +y^{2} +6x +2y = 0\\
x^2+6x+9+y^2+2y+1 -10=0\\
(x+3)^2+(y+1)^2=(\sqrt{10})^2}\)
edit tak oczywiscie;]
x^2-10x+25+y^2+4y+4-9=-\\
(x-5)^2+(x+2)^2=3^2\\ \\
x^{2} +y^{2} +6x +2y = 0\\
x^2+6x+9+y^2+2y+1 -10=0\\
(x+3)^2+(y+1)^2=(\sqrt{10})^2}\)
edit tak oczywiscie;]
Ostatnio zmieniony 30 mar 2009, o 22:58 przez Ateos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 31 mar 2008, o 22:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 9 razy
środek i promień okręgu
a mogę to rozpisać jako:
\(\displaystyle{ -10x=-2ax
a=5
4y=-2by
b=-2
c=20}\)?-- 30 marca 2009, 19:30 --czy w drugich nawiasach w ostatnich równaniach nie powinno być czasem y zamiast x?
\(\displaystyle{ -10x=-2ax
a=5
4y=-2by
b=-2
c=20}\)?-- 30 marca 2009, 19:30 --czy w drugich nawiasach w ostatnich równaniach nie powinno być czasem y zamiast x?