Zadanie z parametrem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
laracroft69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 24 maja 2007, o 22:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 1 raz

Zadanie z parametrem

Post autor: laracroft69 »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ p}\) pierwiastki równania \(\displaystyle{ x^2- 2\sqrt{2}+p^2+1=0}\) są współrzędnymi punktów należących do koła o środku \(\displaystyle{ S=(0,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r= \sqrt{5}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zadanie z parametrem

Post autor: piasek101 »

Wyznacz pierwiastki (zależne od (p)); mają one spełnić równanie okręgu.
ODPOWIEDZ