Geometria trójkąta i prostokąta analitycznie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
luga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 mar 2009, o 12:01
Płeć: Kobieta

Geometria trójkąta i prostokąta analitycznie

Post autor: luga »

Pomóżcie mi w zadaniach, bo kompletnie nie kapuje tej geometrii analitycznej, napiszcie przynajmniej jak się robi dane zadanie..Proosze, będę wdzieczna:)

1) Punkty \(\displaystyle{ B(10,3)}\) i \(\displaystyle{ C(7,10)}\) sa wierzchołkami trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\). Punkt \(\displaystyle{ S(2,5)}\)jest środkiem boku \(\displaystyle{ AB}\).Znajdź równanie symetralnej boku \(\displaystyle{ AB}\).

2) Punkty \(\displaystyle{ A(5,-2) \; B(17,2)}\) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy wierzchołku A. Wierzchołek C należy do prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=2x+3}\). Wyznacz wsp.pkt.C

3) Dwie wysokości trójkata ABC, gdzie \(\displaystyle{ A(-2,-3)}\) zawarte w prostych o równaniach \(\displaystyle{ x-2=0}\) i \(\displaystyle{ 2x+3y-1=0}\). Oblicz wsp.pozostałych wierzchołków tego trójkąta.

4) Punkty \(\displaystyle{ A(-2,2) \; B(4,1)}\) sa wierzchołkami trójkata ABC a punkt \(\displaystyle{ D(0,1)}\) jest punktem przecięcia się jego wysokości. Znajdź punkt C.

5) Punkty \(\displaystyle{ A(4,-3) \; B(10,6)}\) sa wierzchołkami prostokąta ABC, a prosta \(\displaystyle{ 3c-2y+8=0}\) zawiera bok CD.
a)wyznacz równanie prostej AD
b)oblicz wsp.pkt.D
c)oblicz pole ABCD
Ostatnio zmieniony 29 mar 2009, o 17:01 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie nazywaj tematów jako "zadanie", "zadnia z trygonometrii" (lub innego działu).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Geometria trójkąta i prostokąta analitycznie

Post autor: piasek101 »

1.
\(\displaystyle{ \overrightarrow{BS}=\overrightarrow{SA}}\)

2.
Wyznacz prostą prostopadłą do AB idącą przez A; potem przecięcie znalezionej z daną - masz szukany (C).
luga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 mar 2009, o 12:01
Płeć: Kobieta

Geometria trójkąta i prostokąta analitycznie

Post autor: luga »

oo dzieki wielkie;]
Już zrobiłam:)
ODPOWIEDZ