Symetria punktów względem prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
BlankaxD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 1 mar 2009, o 17:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Symetria punktów względem prostej

Post autor: BlankaxD »

1.Oblicza a i b wiedząc , że punkty A i B są symetryczne względem osi x oraz , że

1) A= (-b+5 ; 2a-1) B= (-2a-4 ; -a +2)

2.Oblicz x i y wiedząc , ze punkty C i D są symetryczne względem osi y oraz że:
a) C=(-6x+1 ; y-4) D=(13y-x ; 2y-5)


Bardzo proszę o pomoc.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Symetria punktów względem prostej

Post autor: lukasz1804 »

1. Skoro A i B są symetryczne względem osi OX, to mają identyczne pierwsze współrzędne, a drugie współrzedne są liczbami przeciwnymi. Zatem \(\displaystyle{ -b+5=-2a-4}\) oraz \(\displaystyle{ 2a-1=-(-a+2)}\). Stąd wynika, że \(\displaystyle{ a=-1,\ b=7}\).

2. Podobnie, skoro A i B są symetryczne względem osi OY, to pierwsze współrzedne są liczbami przeciwnymi, a drugie współrzędne są równe. Wobec tego \(\displaystyle{ -6x+1=-(13y-x)}\) oraz \(\displaystyle{ y-4=2y-5}\). Zatem mamy \(\displaystyle{ y=1,\ x=2}\).
ODPOWIEDZ