Wyznazc wierzchołki trójkąta.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Rohamos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 7 sty 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznazc wierzchołki trójkąta.

Post autor: Rohamos »

Proste y=x-4 i y=3x-4 zawierają dwa boki trójkata prostokątnego. Znajdż współrzędne wierzchołka kata prostego tego trójkata wiedząc, ze prosta zawierająca trzeci bok przechodzi przez punkt K=(3;1).

Jakaś wskazówka ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

Wyznazc wierzchołki trójkąta.

Post autor: kakaona »

podejrzewam, że powstaną dwa przypadki trójkątów prostokątnych
jeden powstanie jak wyznaczysz prosta prostopadłą do prostej \(\displaystyle{ y=x-4}\) i przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ K}\)
a drugi, gdy wyznaczysz prostą prostopadłą do prostej \(\displaystyle{ y=3x-4}\) i przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ K}\)
a wierzchołek kąta prostego to punkt przecięcia się prostej wyznaczonej w każdym z dwóch przypadków odpowiednio z prostą \(\displaystyle{ y=x-4}\) lub \(\displaystyle{ y=3x-4}\)
Rohamos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 7 sty 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznazc wierzchołki trójkąta.

Post autor: Rohamos »

Dzięki za pomoc .
ODPOWIEDZ