Pole trójkąta najwieksze

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mixmix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 7 sty 2009, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kepno
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 2 razy

Pole trójkąta najwieksze

Post autor: mixmix »

Dane są punkty A=(-2,4), B=(-6,4). Wyznacz taki punkt C=(x,y), gdzie x \(\displaystyle{ \in}\)(-2,2) leżący na paraboli o równaniu \(\displaystyle{ y=x^{2}}\), aby pole trójkąta ABC było największe.

Proszę o szybką pomoc.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Pole trójkąta najwieksze

Post autor: klaustrofob »

zrobiłeś rysunek? pole tr. jest największe, gdy wysokość jest największa, tj. dla x=0.
ODPOWIEDZ