Jeśli punkt P' jest obrazem punktu P=(x,y) w przesunięciu o wektor u=[a,b], to współrzędne: P'=[x+a,y+b]. Korzystając z tych wzorów, wykaż, że odcinek AB i jego obraz w przesunieciu o wektor u=[a,b] mają równe długości.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
Punkt P i jego obraz
Punkt P i jego obraz
Niech A=(x1, y1), B=(x2,y2), u=[a,b]
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x1-x2) ^{2} +{(y1-y2) ^{2}} [\tex]
A' = (x1+a,y1+b), B'=(x2+a,y2+b)
i podstaw do wzoru na długość odcinka A'B'.}\)
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x1-x2) ^{2} +{(y1-y2) ^{2}} [\tex]
A' = (x1+a,y1+b), B'=(x2+a,y2+b)
i podstaw do wzoru na długość odcinka A'B'.}\)