Rownanie parametryczne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

Rownanie parametryczne

Post autor: LastSeeds »

O co chodzi w tym zadaniu?
Narysuj w ukladzie wspolrzednych prosta k, dana rownaniem parametrycznym
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-2+3t \\ y=1-2t \end{cases} ,t \in R}\)
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

Rownanie parametryczne

Post autor: crimlee »

wyznacz z pierwszego równania \(\displaystyle{ t}\) oraz z drugiego \(\displaystyle{ t}\) wtedy przyrównaj\(\displaystyle{ t=t}\) ( czyli to co wyliczysz wcześniej) i otrzymasz bardziej przyjazną postać prostej, np postać kierunkową.
Maldoran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 6 cze 2010, o 13:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Rownanie parametryczne

Post autor: Maldoran »

Czyli to będzie normalna prosta o równaniu: \(\displaystyle{ y= \frac{2}{3}x+ \frac{7}{3}}\) ?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Rownanie parametryczne

Post autor: Crizz »

Nie. Prawdopodobnie masz jakiś drobny błąd w obliczeniach.
Maldoran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 6 cze 2010, o 13:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Rownanie parametryczne

Post autor: Maldoran »

Tak widzę, zgubiłem minusik Ale i tak chodziło mi po prostu o to, czy da się to zapisać w tej postaci bez żadnego uszczerbku dla równania.

Wynik, jakby ktoś kiedyś szukał.

\(\displaystyle{ y= -\frac{2}{3}x- \frac{1}{3}}\)
ODPOWIEDZ