Punkt wewnątrz trójkąta-równanie wektorowe.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Minority
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 16 wrz 2007, o 17:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chrzanów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Punkt wewnątrz trójkąta-równanie wektorowe.

Post autor: Minority »

Punkty \(\displaystyle{ K,M,N}\) są środkami boków trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) a \(\displaystyle{ P}\) jest dowolnym punktem wewnętrznym tego trójkąta. Udowodnij, że \(\displaystyle{ \vec{PK} + \vec{PM} + \vec{PN} =\vec{PA} + \vec{PB} +\vec{PC}}\)
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, o 14:26 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Punkt wewnątrz trójkąta-równanie wektorowe.

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \vec{PB}+\vec{BK}=\vec{PK} \\ \vec{PA}+\vec{AK}=\vec{PK} \end{cases}}\)
Po dodaniu stronami otrzymasz
\(\displaystyle{ \vec{PB}+\vec{PA}=2\vec{PK} \ \ \ (\vec{BK}=-\vec{AK})}\)

Podobnie robisz dla pozostałych dwóch boków, dodajesz te 3 równanie i otrzymujesz równanie, które należało wykazać.
Minority
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 16 wrz 2007, o 17:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chrzanów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Punkt wewnątrz trójkąta-równanie wektorowe.

Post autor: Minority »

dzięki wielkie
ODPOWIEDZ