Znajdz równanie okregu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

Znajdz równanie okregu

Post autor: monikap7 »

Znajdz równanie okregu, który jest obrazem okregu o rówaniu \(\displaystyle{ x^2+y^2-4x-2y-4=0}\) w jednokładności o środku S=(0,0) i skali k=-2.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdz równanie okregu

Post autor: piasek101 »

Wyznacz środek (\(\displaystyle{ O_1}\)) oraz promień (r) danego.

Zachodzi \(\displaystyle{ 2\overrightarrow{O_1S}=\overrightarrow{SO_2}}\) (gdzie \(\displaystyle{ O_2}\) to środek szukanego).

Promień szukanego to 2r.
ODPOWIEDZ