Wyznacz współrzędne punktu O.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz współrzędne punktu O.

Post autor: monikap7 »

Obrazem punkty K=(2,4) w jednokładności o srodku O i skali s=-5 jest punkt L=(9,1). Wyznacz współrzędne punktu O.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz współrzędne punktu O.

Post autor: piasek101 »

Zachodzi \(\displaystyle{ 5\overrightarrow{KO}=\overrightarrow{OL}}\)
ODPOWIEDZ