wierzchołki trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 19:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dziki zachód
- Podziękował: 6 razy
wierzchołki trójkąta
Dany jest trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\), w którym \(\displaystyle{ A=(-2,-1)}\). \(\displaystyle{ \vec{AB}=[8,4]}\), a punkt przecięcia środkowych ma współrzędne\(\displaystyle{ (1,4)}\). Znajdź współrzędne pozostałych punktów.
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
wierzchołki trójkąta
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[8,4] \Rightarrow B=(6;4)}\)
znajac A,B,S znajdziemy juz C:
korzystajac z tw,. o srodkowych trojkata:
\(\displaystyle{ x_{s}= \frac{x_{a}+x_{b}+x_{c}}{3}\\
y_{s}= \frac{y_{a}+y_{b}+y_{c}}{3}}\)
znajac A,B,S znajdziemy juz C:
korzystajac z tw,. o srodkowych trojkata:
\(\displaystyle{ x_{s}= \frac{x_{a}+x_{b}+x_{c}}{3}\\
y_{s}= \frac{y_{a}+y_{b}+y_{c}}{3}}\)