równoramienny trójkąt prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 19:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dziki zachód
- Podziękował: 6 razy
równoramienny trójkąt prostokątny
W równoramiennym trójkącie prostokątnym punkt \(\displaystyle{ C=(3,-1)}\) jest wierzchołkiem kąta prostego. przeciw prostokątna trójkąta zawiera się w prostej \(\displaystyle{ 3x-y+2=0}\). Wyznacz pozostałe wierzchołki tego trójkąta.
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
równoramienny trójkąt prostokątny
Zauwaz ze odległość wierzchołka C od prostej 3x-y+2=0 jest równa połowie przeciwprostokątnej (wynika z wpisania trójkąta w okrąg) nastepnie obliczasz np prostą prostopadła do 3x-y+2=0 i przechodząca przez C. od punktu przecięcia sie tych prostych obliczasz wierzchołki w dwie strony odległe tyle samo co C od 3x-y+2=0.
pzdr.
pzdr.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 19:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dziki zachód
- Podziękował: 6 razy
równoramienny trójkąt prostokątny
wydaje mi się, że to tak nie będzie. przy wierzchołku C ma być kąt prosty. z Twojego rozwiązania wynika,że punkt przecięcia się prostej 3x-y+2=0 i pr. prostopoadłej do niej będzie wierzchołkiem kąta prostego.
Ale i tak dzięki:)
Ale i tak dzięki:)
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
równoramienny trójkąt prostokątny
Moje rozumowanie jest dobre źle chyba zrozumialas, napisalem dokladnie to co Ty
jeszcze raz.
mamy punkt C i prostą zawierająca przeciwprostokątna.
obliczasz odległość C od tej prostej,
następnie ta odległość jest równa połowie przeciwprostokątnej. a zatem. mozemy napisac sobie równanie prostej prostopadłej do przeciwprostokątnej i przechodzącej przez punkt C. teraz patrzymy w jakim punkcie te proste sie przecinają. to będzie środek okręgu opisanego na tym trójkącie. i teraz tak...
od tego punktu przecięcia sie prostych(od srodka okręgu) obliczasz sobie odległośći równe odległośći C od 3x-y+2=0.
a nie wiem sam sie nie rozumie juz jak cos to odezwij sie na GG to CI powiem
jeszcze raz.
mamy punkt C i prostą zawierająca przeciwprostokątna.
obliczasz odległość C od tej prostej,
następnie ta odległość jest równa połowie przeciwprostokątnej. a zatem. mozemy napisac sobie równanie prostej prostopadłej do przeciwprostokątnej i przechodzącej przez punkt C. teraz patrzymy w jakim punkcie te proste sie przecinają. to będzie środek okręgu opisanego na tym trójkącie. i teraz tak...
od tego punktu przecięcia sie prostych(od srodka okręgu) obliczasz sobie odległośći równe odległośći C od 3x-y+2=0.
a nie wiem sam sie nie rozumie juz jak cos to odezwij sie na GG to CI powiem
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 16:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: narol
- Podziękował: 2 razy
równoramienny trójkąt prostokątny
albo ja jestem naprawdę głupia albo tu wychodzą kosmiczne liczby ;/
czy mógłby ktoś napisać to dokładnie ? z obliczeniami ? albo jakiś inny sposób może jest ?
czy mógłby ktoś napisać to dokładnie ? z obliczeniami ? albo jakiś inny sposób może jest ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 17 kwie 2010, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Raba Wyżna