Promień światła i dwusieczna kąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
owen1011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 230 razy

Promień światła i dwusieczna kąta

Post autor: owen1011 »

1. Promień światła biegnie po prostej o równaniu x-2y+5=0. Po dojściu do prostej o równaniu 3x-2y+7=0 promień odbija się od niej. Napisz równanie prostej, na której leży odbity promień.


2. Napisz równanie dwusiecznej tego kąta między prostymi o równaniach 3x-y-4=0 i 2x+6y+3=0, w którym leży początek układu współrzędnych.


Z góry dzięki za pomoc
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

Promień światła i dwusieczna kąta

Post autor: crimlee »

1. trzeba znalezc odbicie tej prostej. moj pomysł to znalezc dowolny punkt na prostej która jest promieniem a pozniej znalezc symetrie tego punkty wzgledem tej drugiej prostej. szukana prosta bedzie przechodzila przez ten znaleziony punkt oraz punkt wspolny promienia i tej prostej od ktorej ma sie odbić. (2 punkty wyznaczają prostą)
ODPOWIEDZ