trapez równoramienny
trapez równoramienny
mam mały problem w tym zadaniu: wysokość trapezu rónoramiennego wynosi 5 cm a jego przekątna 13 cm długości. Oblicz pole tego trapezu.-- 23 mar 2009, o 17:18 --ok, ok juz mi wszyszło
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
trapez równoramienny
Moim zdaniem to będzie tak:
a- krótsza podstawa
b- dłuższa podstawa
z tw. Pitagorasa:
dłuższy odcinek, jaki odcina wysokośc poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego na podstwie, ma dł.
\(\displaystyle{ a+ \frac{b-a}{2} = \frac{a+b}{2}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{a+b}{2}) ^{2}+5 ^{2} = 13 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ |\frac{a+b}{2}|=12}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=12}\)
\(\displaystyle{ a+b=24}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}* 24*5}\)
a- krótsza podstawa
b- dłuższa podstawa
z tw. Pitagorasa:
dłuższy odcinek, jaki odcina wysokośc poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego na podstwie, ma dł.
\(\displaystyle{ a+ \frac{b-a}{2} = \frac{a+b}{2}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{a+b}{2}) ^{2}+5 ^{2} = 13 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ |\frac{a+b}{2}|=12}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=12}\)
\(\displaystyle{ a+b=24}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}* 24*5}\)