styczne , prostopadłe do prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

styczne , prostopadłe do prostej

Post autor: mateusz.ex »

Napisz równanie stycznych do okręgu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-2x+12y+28=0}\)
i prostopadlych do prostej \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2}x}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

styczne , prostopadłe do prostej

Post autor: piasek101 »

To nie jest żart :
post420360.htm#p420360
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

styczne , prostopadłe do prostej

Post autor: mateusz.ex »

napisałam drugi raz ponieważ wcześniej nikt mi nie pomógł, a jest to dla mnie bardzo ważne!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

styczne , prostopadłe do prostej

Post autor: piasek101 »

Mogę tylko powtórzyć ,,układ równań : styczna (\(\displaystyle{ y=2x+b}\)), okrąg (\(\displaystyle{ x^2+y^2-2x+12y+28=0}\)) ma mieć dokładnie jedno rozwiązanie".

Z pierwszego masz wyznaczony (y) , wstawiasz do drugiego i ...

Drugi sposób rozwiązania pod linkiem.
ODPOWIEDZ