Styczna do wykresu funkcji
Styczna do wykresu funkcji
W jakim punkcie wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\frac{x-3}{x-1}}\) należy poprowadzić styczną, aby była ona prostopadła do prostej o równaniu y=-2x+5?
Ostatnio zmieniony 23 mar 2009, o 16:40 przez nuclear, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Styczna do wykresu funkcji
w czym problem?
styczna do wykresyu funkcji przechodząca przez punkt P(a,b) ma równanie
\(\displaystyle{ y-b=f'(a)(x-a)}\)
poszukaj na wikipedii co to znaczy że proste są prostopadłe.
styczna do wykresyu funkcji przechodząca przez punkt P(a,b) ma równanie
\(\displaystyle{ y-b=f'(a)(x-a)}\)
poszukaj na wikipedii co to znaczy że proste są prostopadłe.