Znajdź wektor symetryczny względem prostej \(\displaystyle{ y=x+1}\) do wektora \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) o początku \(\displaystyle{ A=(-3,1)}\) i końcu \(\displaystyle{ B=(-2,3)}\)
Jak rozwiązywać tego typu zadania? Na ile sposobów można to zrobić i jaki sposób jest najlepszy?
Wektory i symetria wzgledem prostej
- Patryczek1291
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 16 mar 2009, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 4 razy
Wektory i symetria wzgledem prostej
To zadanie możemy rozwiązać na wiele sposobów znając podstawowe wzory geometryczne. Możemy to zrobić tak:
(Schemat do zadania :
1)Wyznaczamy wzór odcinka \(\displaystyle{ |AB|}\);
2)Szukamy punktu wspólnego odcinka \(\displaystyle{ |AB|}\) i prostej \(\displaystyle{ y=x+1}\);
3)Punkt wspólny jest jednakowy dla prostej \(\displaystyle{ y=x+1}\) i jej symetrycznego obrazu;
4)Musimy znaleść drugi punkt obrazu prostej \(\displaystyle{ y=x+1}\), żeby określić jej wzór;
Trochę toporny ten mój sposób ale chyba działa...Pozdrawiam:-)
(Schemat do zadania :
1)Wyznaczamy wzór odcinka \(\displaystyle{ |AB|}\);
2)Szukamy punktu wspólnego odcinka \(\displaystyle{ |AB|}\) i prostej \(\displaystyle{ y=x+1}\);
3)Punkt wspólny jest jednakowy dla prostej \(\displaystyle{ y=x+1}\) i jej symetrycznego obrazu;
4)Musimy znaleść drugi punkt obrazu prostej \(\displaystyle{ y=x+1}\), żeby określić jej wzór;
Trochę toporny ten mój sposób ale chyba działa...Pozdrawiam:-)