Wyznacz współ .kierunkwoy, równ. prostej i dłg. odcinka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mea
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 12 lis 2008, o 18:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pustynia
Podziękował: 23 razy

Wyznacz współ .kierunkwoy, równ. prostej i dłg. odcinka

Post autor: mea »

Mam problem z kolejnym zadaniem, to już ostatnie

Punkt poruszający się w układzie współrzędnych prostokątnych po linii prostej przesunął się od punktu A o współrzędnych (-2,2) do punktu B o współrzędnych (4,2). Wyznacz:
a) współczynnik kierunkowy prostej po której porusza się punkt,
b) równanie prostej, po której poruszał się punkt,
c) długość odcinka, który przebył ten punkt.

bardzo dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam
kaktus5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 20 mar 2009, o 16:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zach-pom
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznacz współ .kierunkwoy, równ. prostej i dłg. odcinka

Post autor: kaktus5500 »

narysuj oś wsapółrzednych i zaznacz te dwa punktuy i je poprostu odczytaj i napisz odpowiedzi.
Awatar użytkownika
rozkminiacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 36 razy

Wyznacz współ .kierunkwoy, równ. prostej i dłg. odcinka

Post autor: rozkminiacz »

nie trzeba rysowac zadnego ukladu.

wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez 2 punkty
y=ax+b
a - wspolczynnik kierunkowy
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2=-2a+b \\ 2=4a+b \end{cases}}\)

jesli chodzi o dlugosc odcinka to jest wzor na to wystarczy podstawic

ps. jak nie bd wiedziala to pisz :p
mea
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 12 lis 2008, o 18:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pustynia
Podziękował: 23 razy

Wyznacz współ .kierunkwoy, równ. prostej i dłg. odcinka

Post autor: mea »

Równanie prostej to y=2,to wtedy a=0?
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, o 13:20 przez mea, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rozkminiacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 36 razy

Wyznacz współ .kierunkwoy, równ. prostej i dłg. odcinka

Post autor: rozkminiacz »

to juz troche przesada..

\(\displaystyle{ a=0}\)
\(\displaystyle{ b=2}\)
\(\displaystyle{ y=2}\)

tak rownanie prostej to \(\displaystyle{ y=2}\)
wspolczynnik kierunkowy jest rowny 0
mea
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 12 lis 2008, o 18:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pustynia
Podziękował: 23 razy

Wyznacz współ .kierunkwoy, równ. prostej i dłg. odcinka

Post autor: mea »

dziekuje
Awatar użytkownika
rozkminiacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 36 razy

Wyznacz współ .kierunkwoy, równ. prostej i dłg. odcinka

Post autor: rozkminiacz »

nie ma za co;)
ODPOWIEDZ