Równiania prostych z parametrem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
TheNatoorat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 7 razy

Równiania prostych z parametrem

Post autor: TheNatoorat »

Zadanie:
Dla jakich wartości parametru a punkt przecięcia prostych:

a) \(\displaystyle{ ax + y + 2 = 0}\) i
\(\displaystyle{ x - 2ay + 1 = 0}\) należy do II ćwiartki układu współrzędnych?

b) \(\displaystyle{ ax + y +1 = 0}\) i
\(\displaystyle{ x - ay + 2 = 0}\) należy do osi OX?

bardziej zalezy mi na zrozumieniu podpunktu a, a w podpunkcie b możecie podać sam wynik (w celu sprawdzenia )
Awatar użytkownika
kuba746
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 378
Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 67 razy

Równiania prostych z parametrem

Post autor: kuba746 »

potraktuj to jako układ równań na x i y w którym x<0 i y>0 bo maja być w II ćwiartce i wylicz je przy pomocy wyznaczników
ODPOWIEDZ