1.proste o równaniach y=2x+5 i y=x+3 zawierają średnicę okręgu O, do którego należy punkt P=(3,2). Znajdz równanie tego okregu.
2. dane są punkty A=(4,5) i B=(-4,-1) oraz prosta k o równaniu x-3y-9=0. Na prostej k znajdz punkt C jednakowo oddalony od punktów A i B.
bede wdzieczna za kazda pomoc ;]
równanie okręgu
równanie okręgu
obie proste są średnicami,czyli jeżeli zrobisz z nich układ równań wyjdzie Ci środek okręgu S(-2;1),podstawiasz do wzoru na okrąg (x-a) ^{2} +(x-b) ^{2}=r ^{2} (gdzie S(a;b))
punkt P(3,2)-- 21 mar 2009, o 15:53 --punkt C \(\displaystyle{ \in}\) k czyli ma współrzędne \(\displaystyle{ (x; \frac{1}{3}x -3}\))
długość |AC|=|AB|
podstawiasz do wzoru i wychodzi punkt C
mam nadzieję ze choć trochę pomogłam:D
punkt P(3,2)-- 21 mar 2009, o 15:53 --punkt C \(\displaystyle{ \in}\) k czyli ma współrzędne \(\displaystyle{ (x; \frac{1}{3}x -3}\))
długość |AC|=|AB|
podstawiasz do wzoru i wychodzi punkt C
mam nadzieję ze choć trochę pomogłam:D