łuk okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 574
Rejestracja: 9 lip 2007, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 356 razy
Pomógł: 14 razy

łuk okręgu

Post autor: matematix »

Witam. Proszę szkic rozwiązania tego zadania:
Punkty \(\displaystyle{ P=(-1,4)}\) i \(\displaystyle{ Q=(3,2+2 \sqrt{5})}\) leżą na okręgu o środku \(\displaystyle{ S=(3,2)}\) i promieniu długości \(\displaystyle{ 2 \sqrt{5}}\). Zapisz, jaki warunek spełniają współrzędne punktów należących do łuku tego okręgu o końcach \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\).
Z góry dzięki.
ODPOWIEDZ