wartości parametru

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
panisiara
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy
Pomógł: 17 razy

wartości parametru

Post autor: panisiara »

Dla jakich wartości parametru a punkt przecięcia prostych ax+y+2=0 i x-2ay+1=0 należy do II ćwiartki układu współrzędnych?
Wiem, że muszą być warunki : x<0 i y>0
Próbowałam układ rozwiązać metodą wyznaczników, ale wyszło mi, że a należy do zbioru pustego. Mogłabym prosić o wyliczenie wartości poszczególnych wyznaczników i x i y ? Dla sprawdzenia rachunków?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

wartości parametru

Post autor: klaustrofob »

mnożysz pierwsze przez 2a i dodajesz do drugiego, wychodzi \(\displaystyle{ x(1+2a^2)=-1-4a}\), skąd x<0 <=> -1-4a<0, czyli a>-1/4. teraz mnożysz drugie przez a i odejmujesz od pierwszego, wychodzi \(\displaystyle{ y(1+2a^2)=a-2}\), skąd y>0 <=> a>2. odp: a>2.
ODPOWIEDZ