współrzędne rzutu równoległego

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

współrzędne rzutu równoległego

Post autor: południowalolka »

Znajdź współrzędne rzutu równoległego punktu \(\displaystyle{ P=(-5,4)}\) na prostą \(\displaystyle{ x-y-5=0}\) w kierunku prostej \(\displaystyle{ x+y-2=0}\)
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

współrzędne rzutu równoległego

Post autor: klaustrofob »

innymi słowy: przez P poprowadź równoległą do \(\displaystyle{ y=-x+2}\) i sprawdź, w którym miejscu przetnie się z \(\displaystyle{ y=x-5}\).

równoległa ma równanie \(\displaystyle{ y-4=-(x-(-5))}\), czyli \(\displaystyle{ y=-x-1}\). podstawiając do poprzedniego: -x-1=x-5, x=2 i dalej y=-3.
ODPOWIEDZ