Ob. rachunkowe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Allba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 20 mar 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta

Ob. rachunkowe

Post autor: Allba »

Wierzchołek kąta znajduje się w punkcie W=(0,0) , jedno z jego ramion leży na prostej y= frac{4}{3}x, a drugie ramie przechodzi przez punkt A=(4,-3). Punkt P=(7,1) należy do wnętrza tego kąta. Sprawdź rachunkowo, czy punkt P leży na dwusiecznej tego kąta.

Prosze o pomoc.-- 20 mar 2009, o 20:51 --powinno być :
Wierzchołek kąta znajduje się w punkcie W=(0,0) , jedno z jego ramion leży na prostej y= \(\displaystyle{ \frac{4}{3}x}\), a drugie ramie przechodzi przez punkt A=(4,-3). Punkt P=(7,1) należy do wnętrza tego kąta. Sprawdź rachunkowo, czy punkt P leży na dwusiecznej tego kąta.

Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Ob. rachunkowe

Post autor: klaustrofob »

sprawdź, czy odległość punktu P od prostej \(\displaystyle{ \frac{4}{3}x-y=0}\) jest taka sama, jak odległość od prostey \(\displaystyle{ y+\frac{3}{4}x}\) (równanie prostej OA). jeżeli tak, to leży.
Allba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 20 mar 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta

Ob. rachunkowe

Post autor: Allba »

Wyszło mi, że nie leży....

dzieki
ODPOWIEDZ