Wyznacz algebraicznie zbior tych wszystkich punktow P(x) osi liczbowej, ktorych suma odleglosci A(-3) oraz B(-1) jest mniejsza od 5.
Czy to bedzie x<6?
Zbior punktow
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 346
- Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 17 razy
Zbior punktow
hmm nie wtapiajac sie w to ze to jest jedna os to po prostu skorzystaj ze wzoru na odleglosc
Zalozmy ze wszystkie punkty maja wspolrzedna y=a
\(\displaystyle{ AB= \sqrt{ (x _{a} -x _{b})^{2}+(y _{a}-x _{b})^{2} }}\)
\(\displaystyle{ PA= \sqrt{ (x+3)^{2}+(a-a)^{2} }}\)
widac ze drugi sie kasuje i zostaje pierwiastek z kwadratu czyli modul
Zalozmy ze wszystkie punkty maja wspolrzedna y=a
\(\displaystyle{ AB= \sqrt{ (x _{a} -x _{b})^{2}+(y _{a}-x _{b})^{2} }}\)
\(\displaystyle{ PA= \sqrt{ (x+3)^{2}+(a-a)^{2} }}\)
widac ze drugi sie kasuje i zostaje pierwiastek z kwadratu czyli modul