Współrzędne punktu C w trójkącie ABC
Współrzędne punktu C w trójkącie ABC
Wyznacz współrzędne punktu C trójkąta ABC jeżeli leży on na osi Y, A(-2,0) B(1,1) a pole trójkąta wynosi 6,5.
Byłabym wdzięczna za plan rozwiązania.
Byłabym wdzięczna za plan rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Współrzędne punktu C w trójkącie ABC
Niech \(\displaystyle{ C=(x,y)}\)
Wyznaczasz wektory CA i CB: \(\displaystyle{ \vec{CA}=[-2-x,-y],\vec{CB}=[1-x,1-y]}\)
Liczysz wyznacznik tej pary wektorów: \(\displaystyle{ det(\vec{CA},\vec{CB})=(-2-x)(1-y)+y(1-x)=3y-x-2}\)
Skoro \(\displaystyle{ x=0}\), to \(\displaystyle{ det(\vec{CA},\vec{CB})=3y-2}\)
Pole trójkata ABC to połowa wartości bezwzględnej wyznacznika: \(\displaystyle{ 13=2|3y-2|}\)
Stąd \(\displaystyle{ y=\frac{17}{6} \vee y=\frac{3}{2}}\)
Sprawdź jeszcze obliczenia.
Wyznaczasz wektory CA i CB: \(\displaystyle{ \vec{CA}=[-2-x,-y],\vec{CB}=[1-x,1-y]}\)
Liczysz wyznacznik tej pary wektorów: \(\displaystyle{ det(\vec{CA},\vec{CB})=(-2-x)(1-y)+y(1-x)=3y-x-2}\)
Skoro \(\displaystyle{ x=0}\), to \(\displaystyle{ det(\vec{CA},\vec{CB})=3y-2}\)
Pole trójkata ABC to połowa wartości bezwzględnej wyznacznika: \(\displaystyle{ 13=2|3y-2|}\)
Stąd \(\displaystyle{ y=\frac{17}{6} \vee y=\frac{3}{2}}\)
Sprawdź jeszcze obliczenia.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Współrzędne punktu C w trójkącie ABC
Współrzędna x będzie równa zero ponieważ punkt leży na osi OY
Aby wyznaczyć współrzędną y należy korzystać z wyznacznikowego
wzoru na pole
\(\displaystyle{ \det \left[ \begin{array}{c c c} {-2 & 0 &1 & 1 & 1 & 1 & 0 & y_c &1} \end{array} \right] = 13}\)
Wyznacznik można obliczyć za pomocą reguły Sarrusa
Aby wyznaczyć współrzędną y należy korzystać z wyznacznikowego
wzoru na pole
\(\displaystyle{ \det \left[ \begin{array}{c c c} {-2 & 0 &1 & 1 & 1 & 1 & 0 & y_c &1} \end{array} \right] = 13}\)
Wyznacznik można obliczyć za pomocą reguły Sarrusa
Współrzędne punktu C w trójkącie ABC
Mam pytanie: czemu mnożymy wartosc bezwzgledna przez 2? skoro przed wymnożeniem równania w mianowniku było 2.Crizz pisze:Pole trójkata ABC to połowa wartości bezwzględnej wyznacznika: \(\displaystyle{ 13=2|3y-2|}\)
Stąd \(\displaystyle{ y=\frac{17}{6} \vee y=\frac{3}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Współrzędne punktu C w trójkącie ABC
Właśnie dlatego mówiłem, żeby sprawdzać obliczeniamałgoś pisze:Mam pytanie: czemu mnożymy wartosc bezwzgledna przez 2? skoro przed wymnożeniem równania w mianowniku było 2.Crizz pisze:Pole trójkata ABC to połowa wartości bezwzględnej wyznacznika: \(\displaystyle{ 13=2|3y-2|}\)
Stąd \(\displaystyle{ y=\frac{17}{6} \vee y=\frac{3}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 14 kwie 2011, o 10:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Współrzędne punktu C w trójkącie ABC
Mam pytanie można wiedzieć skąd jest wiadomo że x=0Crizz pisze:Skoro x=0, to \(\displaystyle{ det(\vec{CA},\vec{CB})=3y-2}\)
skąd wiadomo że punkt x leży na osi OY?mariuszm pisze:Współrzędna x będzie równa zero ponieważ punkt leży na osi OY
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2011, o 11:30 przez slash851, łącznie zmieniany 1 raz.