Suma prostych
-
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 25 razy
Suma prostych
Mam pytanie dotyczące pojęcia "sumy prostych". Przygotowując się do matury z matematyki natknąłem się w zbiorze zadań na taki termin, a nigdy o nim nie słyszałem. Także w internecie nie mogę znaleźć jego definicji. Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 73 razy
Suma prostych
ja to rozumiem tak (oczywiście nie wiem czy tak jest, poprostu tak to rowumiem)
prosta to zbiór punktów więc jeżeli jest suma prostych to znaczy że to jest suma takich zbiorów że stworzą dwie proste w ukłacie współrzędnych...
bo na przykład iloczyn prostych to jest punkt(jeżeli się przrtną te proste)
prosta to zbiór punktów więc jeżeli jest suma prostych to znaczy że to jest suma takich zbiorów że stworzą dwie proste w ukłacie współrzędnych...
bo na przykład iloczyn prostych to jest punkt(jeżeli się przrtną te proste)
-
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 25 razy
Suma prostych
To może uściślę. W zbiorze jest zadanie:Jaki zbiór tworzą wszystkie punkty \(\displaystyle{ (x,y)}\), których współrzędne spełniają równanie \(\displaystyle{ xy=0}\)?
Odpowiedź do tego zadania brzmi: suma dwóch prostych o równaniach \(\displaystyle{ x=0}\) i \(\displaystyle{ y=0}\).
Potrafisz to wytłumaczyć na podstawie tego przykładu?
Odpowiedź do tego zadania brzmi: suma dwóch prostych o równaniach \(\displaystyle{ x=0}\) i \(\displaystyle{ y=0}\).
Potrafisz to wytłumaczyć na podstawie tego przykładu?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Suma prostych
\(\displaystyle{ xy=0 \iff x=0 \vee y=0}\)
W tym przypadku suma prostych to po prostu wszystkie punkty o współrzędnym \(\displaystyle{ (0,y)}\) lub \(\displaystyle{ (x,0)}\).
W tym przypadku suma prostych to po prostu wszystkie punkty o współrzędnym \(\displaystyle{ (0,y)}\) lub \(\displaystyle{ (x,0)}\).