współrzędne punktu przecięcia się stycznych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

współrzędne punktu przecięcia się stycznych

Post autor: południowalolka »

Przez punkty wspólne okręgu \(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2} -12x +4y+15=0}\) i prostej \(\displaystyle{ x-7y+5=0}\) poprowadzono styczne do okręgu. Oblicz współrzedne punktu, w którym przecinaja sie styczne.

1.Obliczyłam najpierw punkty przeciecia sie prostej i okręgu: A(9,2), B(2,1)
2. Środek okręgu S(6,-2)
3. Obliczyłam proste prostopadłe do prostych AS i BS
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{4}x- \frac{19}{4}}\) oraz \(\displaystyle{ y=- \frac{4}{3} x+ \frac{11}{3}}\)
4. I teraz szukany punkt...Prawidłowa odp (13,-1)
Z tych dwóch prostych tak nie wychodzi. Nie wiem w którym miejscu popełniłam błąd...Bede wdzieczna za pomoc...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

współrzędne punktu przecięcia się stycznych

Post autor: piasek101 »

południowalolka pisze: 3. Obliczyłam proste prostopadłe do prostych AS i BS
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{4}x- \frac{19}{4}}\) oraz \(\displaystyle{ y=- \frac{4}{3} x+ \frac{11}{3}}\)
Obie proste mam inne.
ODPOWIEDZ