WSPOLRZEDNE SFERYCZNE

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kether

WSPOLRZEDNE SFERYCZNE

Post autor: kether »

WITAM!
mam problem, z ktorym nie moge sobie poradzic...

mamy sfere o promieniu 1

musimy na tej sferze narysowac dowolny okrag

zeby to zrobic, mamy dwa punkty, przez ktore przechodzi (promien caly czas zostaje 1)

kazdy z punktow ma znane wpolrzedne sferyczne

pytanie: jak powinien wygladac warunek na x,y,z we wspolrzednych sferycznych, zeby narysowac taki okrag?

musze to zaprogramowac w matlabie, dla przykladu rownanie poludnika wyglada tak:

kat - kat na plaszczyznie xy

x2 = cos(kat).*cos(360);
y2 = sin(kat).*cos(360);
z2 = sin(360);

a dla rownoleznika
ps - kat na plaszczyznie yz

x1 = cos(ps)*cos(360);
y1 = cos(ps)*sin(360);
z1 = sin(ps).*ones(1,n+1);
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

WSPOLRZEDNE SFERYCZNE

Post autor: Lady Tilly »

Poczytaj tu:

to troszkę zakręcone ale z przykładem
jest to raczej tak jak piszesz dziedzina geografii i astronomii po części.
http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~wslosar/dwunasty.html tu masz już dokładniej opisane.
ODPOWIEDZ