funkcja liniowa , translacja
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
funkcja liniowa , translacja
dana jest funkcja \(\displaystyle{ y= \frac{3}{2}+2}\) znajdź równanie prostej , która jest obrazem danej prostej w symetrii względem pkt \(\displaystyle{ S=(3,1)}\)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2009, o 20:52 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach[latex][/latex] . Przeniosłem do właściwego działu.
Powód: Poprawa zapisu. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
funkcja liniowa , translacja
Jest kilka możliwości, podam jedną :
- wyznaczyć prostą prostopadłą do danej, idącą przez S
- wyznaczyć punkt przecięcia danej ze znalezioną (np A)
- z równości \(\displaystyle{ \overrightarrow{AS}=\overrightarrow{SA}'}\) wyznaczyć A'
- znaleźć równanie prostej równoległej do danej, idącej przez A' (to szukana).
- wyznaczyć prostą prostopadłą do danej, idącą przez S
- wyznaczyć punkt przecięcia danej ze znalezioną (np A)
- z równości \(\displaystyle{ \overrightarrow{AS}=\overrightarrow{SA}'}\) wyznaczyć A'
- znaleźć równanie prostej równoległej do danej, idącej przez A' (to szukana).