Potęga punktu w czworokącie wpisanym w koło

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Pawelek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 23 lis 2008, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wyszogród
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

Potęga punktu w czworokącie wpisanym w koło

Post autor: Pawelek91 »

Czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) jest wpisany w okrąg. Punkt \(\displaystyle{ M}\) jest środkiem przekątnej \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ \angle AMB \equiv \angle AMD}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ |MA|^{2}=|MB|*|MD|}\)
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Potęga punktu w czworokącie wpisanym w koło

Post autor: Vax »

AU
AU
9e48ab25fc589f61m.jpg (6.23 KiB) Przejrzano 61 razy
[/url]

Przedłużmy prostą \(\displaystyle{ BM}\) i wybierzmy na niej taki punkt \(\displaystyle{ E}\), aby \(\displaystyle{ |ME|=|MD|}\) oraz znajdował się po przeciwnej stronie M co B. Z założenia o równości kątów dostajemy \(\displaystyle{ \angle BMC = \angle CMD = \alpha}\) czyli również \(\displaystyle{ \alpha = \angle EMA}\), więc \(\displaystyle{ \triangle AME \equiv \triangle MCD}\) (bkb) a z tego wynika, że \(\displaystyle{ ACDE}\) jest trapezem równoramiennym, więc okrąg opisany na \(\displaystyle{ \triangle ACD}\) przechodzi przez wierzchołek \(\displaystyle{ E}\), czyli dany punkt należy do naszego okręgu. Teraz wystarczy zauważyć, że \(\displaystyle{ \triangle AME \sim \triangle BCM}\) co nam daje \(\displaystyle{ |AM|\cdot |MC| = |MB| \cdot |ME| \Leftrightarrow |AM|^2 = |MB| \cdot |MD|}\) qed.
ODPOWIEDZ