Proszę bardzo o pomoc z tymi zadaniami:
1)Dane są 3 różne punkty A,B,C. Określone przekształcenie T płaszczyzny na siebie, w którym B=T(A), C=T(B), A=T(C), a każdy punkt P różny od A, B, C jest punktem stałym tego przekształcenia.
a) Czy istnieje przekształcenie T^-1?
b) Oblicz 2 punkty: P i Q oraz wykreśl obrazy odcinków: PQ, PA, PB, PC w tym przekształceniu
c) Utwórz przekształcenie TT.
2) Przekształcenie T płaszczyzny określają wzory:
x'=3x+2y-5
y'=3x-4y+2
a) Znajdź obrazy punktów A=(0,0), B=(5,2) i C=(-1,4) w tym przekształceniu
b) Wyznacz punkty stałe tego przekształcenia
c) jakie wzory określają przekształcenie TT?
d) jakie wzory określają przekształcenie T^-1?
3) Napisz równanie obrazu prostej o równaniu 2x+y-1=0 w przekształceniu T płaszczyzny określonym wzorami:
x'=x+y-2
y'=2x+3y-6
Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc. Niekoniecznie chodzi mi tu o rozwiązanie zadania, zależałoby mi na jakiś wskazówkach co do tych zadań, żebym mogła sama spróbować się z nimi zmierzyć