wyznaczyc wierzchołki trójkata

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
sajmonns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 12 paź 2006, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa

wyznaczyc wierzchołki trójkata

Post autor: sajmonns »

witam mam problem z takim zadankiem
zad.1
Bok AB trójkąta ABC zawiera się w prostej y=2x+2, z środkowa poprowadzona z wierzchołka C zawiera się w prostej x-3y+21=0. Wiedząc, że BC=[4,-2] oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta ABC.

obl srodek przeciecia sie tych 2 prostych

prosze tylko o podpowiedz dzieki z góry

pozdr
Vekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 28 lut 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 6 razy

wyznaczyc wierzchołki trójkata

Post autor: Vekk »

Podpowiedź (przynajmniej będzie mniej pisania ) :

Najpierw obliczasz punkt przecięcia się prostych. Oznaczmy go \(\displaystyle{ D}\).
Potem zauważ, że wektor \(\displaystyle{ \vec{DC}}\) można zapisać na 2 sposoby:
1. za pomocą współrzędnych punktów \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ C}\)
2. \(\displaystyle{ \vec{DB} +\vec{BC}= \vec{DC}}\)
ODPOWIEDZ