Wysokość trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 2 sty 2009, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 37 razy
Wysokość trójkąta
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(-3,1),B=(3,-1)C=(3,4).Wyznacz równania prostych zawierających wysokości tego trójkąta .
Ostatnio zmieniony 12 mar 2009, o 23:05 przez nuclear, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: po co dodajesz wykrzyknik w temacie ?
Powód: po co dodajesz wykrzyknik w temacie ?
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Wysokość trójkąta
Poszukajmy wysokości poprowadzonej z punktu A. Pierwszą rzeczą jest napisać równanie prostej BC.
Następnie szukamy prostej prostopadłej do prostej BC oraz przechodzącej przez punkt A. To będzie szukana prosta zawierająca wysokość.
Jak łatwo się domyślić pozostałych prostych szukamy w analogiczny sposób.
Następnie szukamy prostej prostopadłej do prostej BC oraz przechodzącej przez punkt A. To będzie szukana prosta zawierająca wysokość.
Jak łatwo się domyślić pozostałych prostych szukamy w analogiczny sposób.