Równania prostych
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 2 sty 2009, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 37 razy
Równania prostych
Dwa boki prostokąta zawierają się odpowiednio w prostych y=2x+4 i y= - \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)x ,a jeden z wierzchołków ma współrzędne (3,6).Wyznacz równania prostych zawierających pozostałe boki prostokąta oraz współrzędne pozostałych wierzchołków.
Równania prostych
Przeciwległe boki prostokąta są równoległe, zatem równania dwóch szukanych prostych będą mieć postacie:
\(\displaystyle{ y = 2x + b _{1}}\)
\(\displaystyle{ y = -\frac{1}{2}x + b _{2}}\)
Wstawiasz do obu równań prostych współrzędne podanego wierzchołka i otrzymujesz \(\displaystyle{ b}\) z obu równań.
Mając równania porównujesz je parami, wyliczasz współrzędną \(\displaystyle{ x}\) punktu ich przecięcia, którą potem wstawiasz do jednej z wybranej pary i otrzymujesz drugą współrzędną.
\(\displaystyle{ y = 2x + b _{1}}\)
\(\displaystyle{ y = -\frac{1}{2}x + b _{2}}\)
Wstawiasz do obu równań prostych współrzędne podanego wierzchołka i otrzymujesz \(\displaystyle{ b}\) z obu równań.
Mając równania porównujesz je parami, wyliczasz współrzędną \(\displaystyle{ x}\) punktu ich przecięcia, którą potem wstawiasz do jednej z wybranej pary i otrzymujesz drugą współrzędną.