Wektory - zadania

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Novero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 3 wrz 2008, o 16:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Domek
Podziękował: 7 razy

Wektory - zadania

Post autor: Novero »

Witam

Otóż nie mam pomysłu na zadanie :

1) Znalezc długosci przekatnych równoległoboku zbudowanego na wektorach : \(\displaystyle{ \vec{a}=2 \vec{p} + \vec{q}, \vec{b}= \vec{p}-2 \vec{q} ,}\)
jeśli
\(\displaystyle{ \vec{p} = \vec{q}}\) ,\(\displaystyle{ \angle ( \vec{p}, \vec{q})= \frac{\pi}{3}}\)

2)
Wektory \(\displaystyle{ \vec{a}, \vec{b}}\) sa wektorami przyprostokatnych wychodzacymi z tego samego
wierzchołka kata prostego. Znalezc wektor wysokosci \(\displaystyle{ \vec{h}}\) wychodzacy z wierzchołka kata prostego
jako kombinacje wektorów przyprostokatnych \(\displaystyle{ \vec{a}, \vec{b}}\). Obliczyc kat miedzy wektorem wysokosci \(\displaystyle{ \vec{h}}\)
i wektorem srodkowej \(\displaystyle{ \vec{d}}\).

3)
Wektory \(\displaystyle{ \vec{a}, \vec{b} , \vec{c}}\) sa współpłaszczyznowe, maja te sama długosc równa 1 i parami tworza kat \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\).
Obliczyc długosc sumy wektorów \(\displaystyle{ \vec{x} = \vec{a} + \vec{b} + \vec{c}}\).


Będę bardzo wdzięczna za pomoc
ODPOWIEDZ